Dat ene plekje kan dat weg

Dat ene plekje kan dat weg

Ik maak veel portretten. Daarbij krijg ik  soms verzoekjes om iets te ‘ fotoshoppen’. Meestal is het iets kleins.

Veel kan ik  ‘verbeteren’. Maar is dat wel handig? Ik denk dat je ‘echt’ beter vol houdt. Het wekt geen vertrouwen als je op een foto er heel anders uit ziet dan in het echt of als op een andere foto. En ik vind te glad gestreken gezichten minder geloofwaardig.

Ik belicht graag met ‘zacht’ licht om onregelmatigheden niet te benadrukken. Ik doe dat om portretten te laten communiceren. Dan is alles wat van ogen en mond afleid, is jammer.

Tijdelijke plekjes die opvallen werk ik weg. En ik verzacht regelmatig afleidende rimpels, wallen onder de ogen, en verkleuringen een beetje. Als je vergelijkt en je weet het dan zie je het. Waar ik ook voor zorg is dat de ogen en mond voldoende licht krijgen. Zo krijgt je foto ook meer aandacht.